Com protegir a las familias del impacte econòmic de la COVID-19?

La pandèmia ha tingut repercussions devastadores per les famílies, però les transferències de diners en efectiu estan ajudant a alleujar la pressió

per Enkhzul Altangerel

©UNICEF Guatemala- RODRIGO MUSSAPP

©UNICEF Guatemala/ RODRIGO MUSSAPP

La pandèmia de COVID-19 ha tingut repercussions devastadores per centenars de milions de persones al planeta. No obstant això, els infants i les seves famílies són els més afectats per la crisi econòmica que ha provocat. Abans de la COVID-19, els infants tenien el doble de probabilitats que els adults de viure en la pobresa extrema. Ara, el nombre de nens i nenes que viuen per sota del llindar de pobresa del seu país podria arribar ni més ni menys que 117 milions, la qual cosa faria encara més incert el futur de 700 milions d´infants.

Invertir en infants i famílies és invertir en el futur.

Però hi ha una solució provada que pot protegir els infants i les famílies de la catàstrofe econòmica, recuperar els seus mitjans de vida i proporcionar als nens i nenes l’estabilitat que necessiten per prosperar: les transferències de diners en efectiu. Les famílies que reben aquestes transferències estan més preparades per obtenir aliments i accedir als serveis sanitaris ordinaris, així com per enviar els seus fills a l’escola. A més, són menys propensos a patir estrès debilitant, que pot induir a la violència i empitjorar la salut mental.

Les histories següents de diferents parts del món són només alguns exemples que demostren que les transferències de diners en efectiu estan fent canvis reals en la vida d’alguns dels infants més vulnerables i les seves famílies:

Sierra Leone

UNICEF Sierra Leone/2020/Mutseyekwa – La Isatu està asseguda amb el seu fill Roy en un mercat de Freetown, Sierra Leone.

Fins i tot abans de la pandèmia, el 66% dels infants de Sierra Leone vivien en la pobresa. Ara que l’economia de milions de famílies s’ha tornat encara més precària, el risc que els nens i nenes pateixin violència, abús i abandonament és encara més gran.

La Isatu, una comerciant informal de Freetown, la capital de Sierra Leone, diu que les vendes han caigut enormement des que va començar la pandèmia. “De vegades no he tingut prou diners per comprar menjar i els meus fills només han pogut alimentar-se de farinetes de farina de iuca amb sucre per  sopar.”

Un programa d’emergència de transferència de diners en efectiu impulsat pel govern dirigit a treballadors informals en àrees urbanes ha proporcionat un mitjà de vida per a les famílies que lluiten per tenir alguna cosa per alimentar-se, com la Isatu. Aquestes transferències l’han ajudat a diversificar el seu negoci, com ella explica: ara, a més dels subministraments escolars, també pot vendre sabó en pols per satisfer les necessitats de la seva família.

“Les vendes han millorat, així que he pogut comprar aliments de millor qualitat per als meus fills”, diu. “M’alegro d’haver estat capaç d’estalviar una mica de diners per ajudar-los a preparar-se per al retorn a l’escola a l’octubre.”

UNICEF i el Banc Mundial estan ajudant al govern a enfortir els beneficis del programa proporcionant a les famílies accés a la informació i als serveis socials crítics amb qüestions com la violència de gènere.

Tailàndia

UNICEF/Panos/2020/Patrick Brown –  LaTukka, a la dreta, amb la seva família.

A Tailàndia s’està treballant incansablement per controlar la transmissió de la COVID-19, però ja s’estan notant els greus efectes socials i econòmics sobre les famílies més vulnerables del país. Amb gairebé el 8% de l’economia tailandesa que s’espera que disminueixi aquest any, UNICEF i els seus socis han promogut mesures per reduir l’impacte de la crisi en els infants i les seves famílies. Com a resultat, el govern està proporcionant un suplement de tres mesos als destinataris de programes de transferència de diners en efectiu que beneficiaran a uns 8 milions de famílies, incloent la de la Tukka.

“Els meus fills haurien de tenir més oportunitats per accedir a l’escolarització adequada, i aquests diners contribuiran a la seva educació”, diu la Tukka, referint-se als 1.000 baht addicionals ($ 32) que rep cada mes com a part del programa.

Sri Lanka

UNICEF Sri Lanka/Ryan W. Daniels -La família de la Wasana juga al aire lliure a Colombo

Abans de la pandèmia, la Wasana i la seva família tenien una vida de classe mitjana relativament còmoda a Colombo. No obstant això, un estricte toc de queda imposat per frenar la transmissió del coronavirus va desestabilitzar el petit negoci d’importació de la família, així com les seves vides. Després del tancament del seu negoci, els seus estalvis van anar minvant fins a esgotar-se. Quan ja no li arribava ni per comprar menjar, la Wasana confessa que se sentia desesperada i fins i tot es va dirigir a les xarxes socials per vendre alguns mobles.

En col·laboració amb el govern, UNICEF va promoure transferències de diners en efectiu per ajudar famílies com la de la Wasana. S’estima que durant els dos mesos en què es van proporcionar pagaments, gairebé dos terços de les famílies de Sri Lanka en van serbeneficiaris.

“Les transferències de diners en efectiu del govern van ser un alleujament immediat”, diu la Wasana. “Vam ser capaços de comprar una mica de menjar.” No obstant això, reconeix que ni tan sols aquesta ajuda ha estat suficient per arribar a final del mes. “La nostra família està patint. Imagineu com seran pels que ja estaven en una situació vulnerable abans de la COVID”.

Madagascar

UNICEF Madagascar/2020/Solofonirina Claudia RAKOTOARISON – L’Emilie, que es paraplègica, entra amb ajuda a una botiga de Antananarivo, Madagascar.

Més de dos terços dels infants de Madagascar viuen en el que es coneix com a pobresa multidimensional, sense accés a l’educació, la salut, l’habitatge, la nutrició, el sanejament o l’aigua neta. La dura situació en què ja vivien s’ha vist agreujada per la pandèmia, que va obligar el Govern a imposar un confinament que va deixar molta gent al país sense feina i sense ingressos.

Amb l’ajuda d’UNICEF i els seus aliats, el Govern ha establert el programa”Tosika Fameno”: una provisió de transferències de diners en efectiu incondicionals que proporcionen 100.000 ariari (26 dòlars) a famílies identificades com a vulnerables i econòmicament afectades per la COVID-19.

“El programa Tosika Fameno ens va permetre pagar el lloguer de dos mesos”, diu l’ Emelie, de 49 anys, que és paraplègica. “També vam poder comprar menjar per al meu net.”

Guatemala

UNICEF/UNI388986/Mussapp – La Telma coseix mascaretes utilitzant un patró que s’ha descarregat d’Internet, a Guatemala.

L’estricte confinament de Guatemala va ser especialment devastador per a gairebé el 60% de la població que ja viu en la pobresa. La Telma va ser una de les moltes mares i pares que van perdre la seva principal font d’ingressos durant la pandèmia i es van veure obligats a lluitar per trobar una manera d’alimentar la seva família.

No obstant això, gràcies a l’ajuda en efectiu d’un programa governamental amb el suport d’UNICEF i el Banc Mundial, la Telma ha pogut trobar una nova font d’ingressos mitjançant la fabricació de màscares de protecció per la COVID-19.

La prioritat de la Telma quan va rebre la prestació en efectiu era comprar aliments per als seus fills. “El meu major temor era no poder permetre’m comprar-los menjar”, confessa. Una altra part dels diners s’utilitza per comprar la farina amb la qual fa creps que ven per tal d’arribar a finals de mes. La Telma afegeix que, amb la resta de diners, també va poder comprar tela per fer màscares utilitzant un patró que es descarregava d’Internet. “Faig màscares reutilitzables i les venc.”

Tadjikistan

World Bank/Tajikistan/2020/ Nigina Alieva – Una dona sosté un nen petit al Tadjikistan.

El Tadjikistan, un dels països del món més dependents de les remeses, s’ha vist especialment afectat per la crisi global. Un informe publicat pel Banc Mundial al juliol va constatar que el 40% de les famílies del país informaven de la disminució del seu consum d’aliments des de l’inici de la pandèmia. La pitjor part se l’emportaven les llars amb ingressos baixos.

El govern del Tadjikistan, amb l’ajuda del Banc Mundial, ha estat proporcionant transferències de diners en efectiu d’emergència a famílies amb ingressos baixos amb infants petits: més de 25.000 famílies entre les més pobres del país amb infants menors de tres anys han rebut un pagament únic de 500 somonis (uns 50 dòlars) per ajudar a satisfer les necessitats essencials durant la crisi, com alimentació i medicaments.

UNICEF i els seus socis han complementat aquests esforços enviant missatges a famílies amb informació per promoure una nutrició adequada i bones pràctiques de criança per protegir la salut dels infants i ajudar-los a adonar-se del seu potencial.

Re-imaginar les ajudes

Les transferències de diners en efectiu poden provocar canvis substancials en la vida dels infants i ajudar les famílies a obtenir aliments, refugi i educació. No obstant això, mentre molts països han establert programes d’emergència per donar suport a infants i famílies durant la COVID-19, la recessió econòmica mundial obliga a l’ajust dels pressupostos del govern i impossibilita satisfer les necessitats creixents de milions de nens i nenes.

UNICEF està treballant amb aliats per aconseguir un canvi sostenible a escala que permeti a tots els infants del món obtenir ajuda quan ho necessitin. A mesura que el món lluita contra l’impacte de la pandèmia, és el moment de re-imaginar un món millor en el qual cada nen o nena rebi els recursos que necessiten per tenir èxit.

Tomoo Okubo, Louise Moreira Daniels, Pilar Escudero, Alejandra Contreras, Mona Korsgard, Tapuwa Loreen Mutseyekwa, Erica Mattellone, Yusuf Bafozoda i Rindra Rakotovoahangy van col·laborar en aquesta història. Obteniu més informació sobre la resposta de protecció social d’UNICEF aquí.

Categories :

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

X