Dia Mundial de l’Aigua: Rentar-se les mans amb sabó, fonamental en la lluita contra el coronavirus, està fora de l’abast de milers de milions de persones

UNICEF/UNI310746/Viet Hung

Rentar-se les mans amb sabó, si es fa correctament, és fonamental en la lluita contra la nova malaltia per coronavirus (COVID-19), però milions de persones no tenen fàcil accés a unes instal·lacions per fer-ho. Segons les dades més recents, s’estima que només tres de cada cinc persones de tot el món compten amb instal·lacions bàsiques per a rentar-se les mans.

UNICEF/UNI310746/Viet Hung

 UNICEF/UNI310746/Viet Hung

Mentre la pandèmia se segueix estenent, UNICEF recorda a tothom la importància de rentar-se les mans com a mesura clau de prevenció contra el COVID-19, i demana que es renovin els esforços per proporcionar accés a la intervenció més bàsica de salut pública en tot el món.

“Rentar-se les mans amb sabó és una de les formes més barates i eficaces de protegir-se a un mateix i als altres, tant de ‘coronavirus com de moltes altres malalties contagioses. No obstant això, fins i tot aquesta mesura tan bàsica està fora de l’abast de milers de milions de persones”, afirma Sanjay Wijesekera, Director de Programes d’UNICEF. “No és en absolut un remei màgic, però és important perquè la gent sàpiga quins passos s’han de seguir per protegir-se a si mateixos i a les seves famílies mentre nosaltres seguim treballant incansablement perquè la higiene bàsica i el sanejament estiguin a disposició de tothom”.

En moltes parts de món, els infants, els pares i les mares, els professors, els treballadors de la salut i altres membres de la comunitat no tenen accés a instal·lacions bàsiques per rentar-se les mans a la seva llar, en els centres de salut ni a les escoles, entre d’altres llocs. Segons les últimes estimacions:

  • Un 40% de la població mundial, o, el que és el mateix, 3.000 milions de persones, no disposen d’instal·lacions per rentar-se les mans amb aigua i sabó a casa seva. Gairebé tres quartes parts de les persones que viuen als països en vies de desenvolupament no tenen instal·lacions bàsiques per a rentar-se les mans a casa seva.
  • En un 47% de les escoles no hi ha instal·lacions per rentar-se les mans amb aigua i sabó, la qual cosa afecta 900 milions de nens i nenes en edat escolar. En més d’una tercera part de les escoles de tot el món i en la meitat de les escoles dels països en vies de desenvolupament ni tan sols hi ha un lloc destinat al fet que els nens puguin rentar-se les mans.
  • En un 16% dels centres de salut, o en un de cada sis, no hi ha lavabos funcionals ni instal·lacions per rentar-se les mans en cap dels punts d’atenció on els pacients reben tractament.

Les poblacions urbanes estan especialment exposades al perill de contraure infeccions respiratòries virals a causa de la densitat de la població i a la freqüència de les concentracions públiques en espais plens de gent, com els mercats, el transport públic o els llocs de culte. La gent que viu en barris marginals urbans (la pitjor forma d’assentament informal) corre un risc especialment gran. Com a resultat, rentar-se les mans es fa encara més important, i, no obstant això:

  • A l’Àfrica subsahariana, un 63% de la població de les zones urbanes, uns 258 milions de persones, no tenen accés a instal·lacions per rentar-se les mans. Un 47% dels sud-africans que viuen en zones urbanes, o, el que és el mateix, 18 milions de persones, no tenen instal·lacions bàsiques per a rentar-se les mans a la seva llar, mentre que els residents urbans més rics tenen 12 vegades més probabilitats de tenir accés a aquestes instal·lacions.
  • A l’Àsia Central i Meridional, el 22% de la població urbana, uns 153 milions de persones, no tenen accés a rentar-se les mans. A prop del 50% de la població urbana de Bangla Desh, o, el que és el mateix, 29 milions de persones, així com un 20% de la població urbana de l’Índia, és a dir, 91 milions de persones, no tenen instal·lacions bàsiques per rentar-se les mans a casa seva.
  • A l’Àsia oriental, un 28% de la població urbana d’Indonèsia, l’equivalent a 41 milions de persones, no tenen instal·lacions bàsiques per a rentar-se les mans en la seva llar, a l’igual que un 15% de la població urbana de Filipines, o, el que és el mateix, set milions de persones.

Rentar-se les mans també és fonamental per protegir d’infeccions als treballadors de la salut i prevenir el contagi de l’COVID-19 i d’altres infeccions en els centres mèdics. Donats els efectes negatius que la resposta al coronavirus té sobre els serveis de salut dels països afectats, rentar-se les mans amb sabó és encara més important per evitar malalties diarreiques o respiratòries comuns.

UNICEF treballa en tot el món per garantir que tots els infants i les seves famílies tinguin accés a instal·lacions adequades per rentar-se les mans. A més, UNICEF promou el rentat de mans en més de 90 països, i treballa amb els governs per elaborar polítiques, estratègies i plans d’acció relacionats amb el rentat de mans. Així mateix, promovem campanyes sobre el rentat de mans, per exemple, a través dels mitjans de comunicació; a través del nostre treball amb els treballadors de la salut i de divulgació comunitaris, per garantir que promouen el rentat de mans; així com a través del nostre treball amb les escoles i els professors, per tal d’ensenyar-los als nens i nenes, la importància de rentar-se les mans.

Com a part de la resposta a l’coronavirus, UNICEF també està recordant a tothom la millor manera de rentar-se les mans adequadament:

  1. Mullar-se les mans amb aigua corrent
  2. Aplicar una quantitat suficient de sabó per a cobrir les mans mullades
  3. Fregar per tota la superfície de les mans (el dors, l’espai entre els dits i sota les ungles) durant, al menys, 20 segons
  4. Aclarir bé amb aigua
  5. Eixugar-se les mans amb un drap net o una tovallola d’un sol ús
Categories :

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

X