Avui amb motiu del #WorldDayAgainstTrafficking recordem la brutal realitat que tenen molts infants i joves com el Berhan de 17 anys i d’Etiòpia. Menor, migrant i no acompanyat, els seus somnis d’un futur millor es van veure truncats quan va ser capturat al Iemen per un grup de traficants. Ara rep el suport dels serveis socials al ser retornat al seu país.
El Berhan Berhe, de 17 anys, es troba al pati de la Universitat del Servei Civil d’Addis-Abeba, a Etiòpia, on és un dels molts retornats al país en quarantena per la situació per prevenir la propagació de la COVID-19. Com a menor no acompanyat, és classificat com a migrant vulnerable, i rep el suport dels treballadors socials: per registrar-se, per identificar necessitats, per buscar signes d’abús que requereixin serveis de seguiment i per obtenir informació sobre la seva família. Aquesta última informació és important per iniciar una avaluació detallada, la traça familiar i la reunificació. En els casos en què no sigui possible una reunificació amb la família, s’exploraran mecanismes d’atenció alternativa en cooperació amb treballadors socials o comunitaris als seus llocs d’origen.
El Berhan va somiar que podria assegurar un futur millor per a la seva família quan viatjava a l’estranger per trobar feina. Com altres joves, va decidir viatjar a l’Aràbia Saudita via Djibouti i el Iemen des de casa seva a la regió nord del Tigray d’Etiòpia. Tanmateix, els seus somnis es van veure trencats quan un grup de traficants el van ser capturar al Iemen. És un dels molts joves que inicien aquest viatge que acaba convertint-se en un malson havent d’afrontar tràfic, segrest, abús o tortura fins que paguen rescat.
Després de cinc mesos de captiveri, el Berhan va ser alliberat sense pagar rescat. En entrar a l’Aràbia Saudita va ser detingut per les autoritats d’aquell país. Després d’un mes en detenció, va ser deportat a Etiòpia, on assegura que té l’oportunitat de retrobar-se amb la seva família i reconstruir la seva vida. No obstant això, aquesta oportunitat ha d’esperar a causa d’una quarantena de 14 dies forçada al seu retorn. La història del Berhan és com la de milers d’altres joves que han embarcat en viatges traïdors semblants, només per trobar perills que no coneixien a l’avança. Després que el seu pare morís, va abandonar l’escola al tercer grau i va assumir la responsabilitat de tenir cura de la seva família a través de l’agricultura. “Vaig creure que si anava a l’Aràbia Saudita, seria capaç de donar suport a la meva mare i als meus tres germans”, afirma. A causa de la disminució de les pluges, no tenien molta collita. Se li va acostar a un agent que li va proposar fer contraban. “Quan vam ser capturats [pels traficants], eren 115 persones en una petita habitació. Ens van donar dues llesques de pa al dia amb poca aigua”, diu.
De tornada al seu país, el Berhan no està decebut perquè no hagi estat capaç d’aconseguir el seu somni a l’Aràbia Saudita.
“He vist els perills i no vull tornar enrere. Però espero trobar feina ara que torno a casa i poder donar suport a la meva família“
El 14 d’abril, Etiòpia havia comunicat 82 casos confirmats de COVID-19 al país, amb 3 morts. Les darreres setmanes, el país ha experimentat un augment de retornats al país, a causa de la situació global. Tots els retornats s’estan col·locant en una quarantena obligatòria de 14 dies. Aquest sobtat retorn està estrenyent les capacitats locals, especialment el sistema sanitari. S’han registrat uns 2.780 retornats i s’han posat en quarantena en diversos centres que el govern ha obert a Addis Abeba. Es preveu 300 retornats addicionals al dia en els setmanes vinents, dels quals uns 200 menors no acompanyats.
L’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) i UNICEF donen suport al govern per registrar els retornats, identificar aquells en situació de vulnerabilitat, especialment els infants i assegurar que se’ls remeti a serveis adequats en funció de necessitats identificades.
El treball també inclou fer un seguiment de les famílies dels menors no acompanyats, assegurar tornin de forma segura a casa i ajudar a la seva reinserció a la comunitat. Les dues agències també els hi subministren kits d’higiene, sabó, kits de recreació, carpes, roba de llit i altres articles bàsics no alimentaris. L’OIM dona suport al govern per elaborar i implementar un pla per a la reinserció sostenible de retornats vulnerables.
Prat de la Creu, 59-65, esc. B 4t 3
AD500 Andorra la Vella
Principat d’Andorra
© Copyright 2023 - Unicef
Deixa un comentari