6a Edició de la Setmana de la Infància
RTVA i Unicef Andorra dediquen aquesta nova edició a la Nutrició
Unicef Andorra i Ràdio i Televisió d’Andorra es tornen a unir per donar visibilitat a situacions que afecten directament als infants i adolescents del nostre país. En aquesta 6a edició es posa el focus en la nutrició. A nivell mundial, un de cada tres infants menors de cinc anys no creix de manera adequada perquè sofreix una o més de les tres formes més visibles de malnutrició: retard en el creixement, emaciació i sobrepès. En el cas d’Andorra, i com recollim en l’Observatori de la Infància 2021, en el curs 2019-2020 van detectar un 5,7% dels alumnes de maternal mitjans, un 8,6% dels alumnes de primer de primària i 16,1% dels alumnes de sisè de primària amb sobrepès o obesitat.
Tots els programes de producció pròpia de RTVA, del 13 de desembre al 17 de desembre parlaran de la nutrició i comptaran amb convidats que, des de diferents perspectives, posaran sobre la taula que els nens i les nenes tenen necessitats nutricionals úniques i poden sofrir danys únics a causa de la malnutrició, que donar prioritat a les necessitats dels infants és fonamental per a garantir que tots els infants i joves comptin amb la nutrició que necessiten per a tenir el millor començament en la vida. Tots els infants i joves necessitaran una alimentació nutritiva, assequible i sostenible perquè les societats puguin fer front als desafiaments econòmics, socials i ambientals del nostre món canviant en el segle XXI.
Iniciarem la 6a edició de la Setmana de la Infància el dilluns 13 de desembre, al “Café dels Matins de la Nacional” amb l’Albert Mora, director d’Unicef Andorra, i la Marta Pons, dietista i nutricionista i membre del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes d’Andorra.
Dilluns 13 de desembre, el programa “Dia E”, comptarà amb la participació de la Xènia Sinfreu, membre del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes d’Andorra i la Mariona Buixó de PsicoB on parlaran de la relació entre l’alimentació i el rendiment esportiu en els esports de base.
Dimarts 14 de desembre, el programa “Becaris”, comptarà amb la participació de la Berta Jimènez, presidenta del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes d’Andorra on abordaran el tema de l’alimentació a les escoles.
Dimecres 15 de desembre, al “Café dels Matins de la Nacional”, l’Alba Reguant, membre del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes d’Andorra, debatrà sobre la importància de la sostenibilitat alimentaria amb l’Oscar Royo.
Dijous 16 de desembre, el Xavier Albert a “Becaris”, entrevistarà a la Sara Garcia, psicòloga infanto-juvenil i membre del SAAS on parlaran sobre els trastorns alimentaris a l’adolescència.
Dijous 16 de desembre, en el programa “La Rèplica”, la Laura Massegú, entrevistarà a la Noemí Rodriguez, periodista i especialista en estratègia comunicativa i l’Ariadna Alonso, secretaria de junta del Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra, i debatran sobre la responsabilitat dels mitjans de comunicació i de la publicitat en l’alimentació infantil i juvenil.
Divendres 17 de desembre, acomiadarem la setmana amb la Rosa Alberch al programa “La Rotonda”, amb la participació de la Marta Pons, el Restaurant MOOD i els joves del Rusc (l’espai per la joventut d’Andorra la Vella).
Dins d’aquesta 6a Edició, el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes d’Andorra i Unicef Andorra entregaran el premi al guanyador o guanyadora del concurs de cartells del “Dia Mundial de l’Alimentació” proposat per la FAO. En aquest concurs han participat infants i joves entre els 5 i els 19 anys amb els seus dibuixos sobre el viatge dels aliments.
En un moment en què 1 de cada 3 infants no rep la nutrició que necessita per a créixer bé, cada vegada més, les comunitats s’enfronten a una triple càrrega de malnutrició: malgrat els progressos, 149 milions d’infants menors de 5 anys continuen sofrint de retard en el creixement i gairebé 50 milions d’emaciació; centenars de milions d’infants i dones sofreixen la fam oculta, la manca de vitamines i minerals; i les taxes de sobrepès estan augmentant ràpidament.
En el segle XXI, la malnutrició infantil ha d’entendre’s com a part d’un context en el qual es produeixen canvis molt ràpids, com el creixement de les poblacions urbanes i la globalització dels sistemes alimentaris, i que està donant lloc a un augment de la disponibilitat d’aliments rics en calories, però pobres en nutrients.
La malnutrició perjudica profundament el creixement i el desenvolupament del nens i les nenes. Si no tenim en compte aquest problema, els infants i les societats tindran dificultats per a aconseguir el seu màxim potencial. Aquest desafiament només pot superar-se abordant la malnutrició en totes les etapes de la vida de l’infant i donant prioritat a les necessitats nutricionals específiques dels infants en els sistemes alimentaris i en els sistemes de suport de salut, aigua i sanejament, educació i protecció social.
Prat de la Creu, 59-65, esc. B 4t 3
AD500 Andorra la Vella
Principat d’Andorra
© Copyright 2023 - Unicef
Deixa un comentari