Notícies

Unicef Andorra

31 juliol 2020

No hi ha comentaris

Home General

Amb vosaltres el 2019, celebrem 25 anys junts

Amb vosaltres el 2019, celebrem 25 anys junts

Celebrem aquest  25è aniversari tots junts!

Al llarg del 2019, van ser diversos els actes que es van organitzar per celebrar aquest 25à aniversari. El primer d’ells,  el lliurament del Premi Unicef Andorra 2019 que va recaure en l’activista pels drets del refugiats, Maria Guillemó. Posteriorment i coincidint amb el dia de la fundació del Comitè, el 6 de juny es va celebrar un concert al Museu Carmen Thyssen Andorra (Museu Amic d’Unicef des del passat 2018) del nostre ambaixador Gerard Claret seguit d’una visita privada al museu i d’un aperitiu.,… També en el marc d’aquest celebració, el mes d’octubre es va fer la Reunió Anual dels Comitès Nacionals d’Unicef a Andorra (era la segona ocasió ja que també es va organitzar el 2006 i va comptar, a més de la presència de tots els comitès nacionals del moment i amb la directora executiva d’UNICEF, la Sra. Ann M. Veneman, amb la visita de l’Ambaixador de Bona Voluntat d’UNICEF, Sir Roger Moore). La celebració va acabar el passat mes de febrer, amb una recepció per honorar els 48 socis i sòcies que ho han estat durant aquests 25 anys per agrair-los el seu compromís amb la tasca d’Unicef vers els infants. L’homenatge va tenir lloc a la mateixa sala de l’Hotel Roc Blanc on es va fer la reunió fundacional del nostre comitè i en la qual hi van prendre part moltes de les persones que han format part del comitè sigui com membres de la junta, empleats, voluntaris, col·laboradors

1a notícia que es va publicar sobre la creació d’Unicef Andorra

Història del nostre comitè:

Va ser el 6 de Juny del 1994 que el Comitè es va reunir oficialment per primera vegada a l’Hotel Roc Blanc sota la presidència de Manela Mora i la vicepresidència de Bibiana Rossa i Carme Arajol. Van assistir també Emelin Torm, Vicens Mas, Jordi Aristot i Lluís Viu. El 18 d’octubre d’aquell mateix any, Unicef Andorra obria la seva primera seu social situada a l’avinguda del Fener 14 a Escaldes-Engordany. A la inauguració hi van assistir el Cap de Govern Sr. Oscar Ribas, representants d’UNICEF de la seu de Ginebra i del comitè local d’Unicef a Catalunya, altres membres del govern i dels comuns així com altres personalitats del país.

Unicef Andorra existeix perquè la Manela durant molt de temps es va encarregar personalment d’anar a buscar a Espanya targetes i productes que després ella mateixa distribuïa. Una anècdota, que ens ha portat fins a l’actualitat.

A la Manela Mora com a Presidenta la va substituir el Marc Vila al 1999, la M. Rosa Babot al 2005, la Blanca Palau al 2014 i la Laura Álvarez, presidenta des del 2018. Com a fundadora del Comitè, la Manela Mora va ser nomenada Presidenta Honorífica el 1999, càrrec que va ostentar fins la seva defunció al passat mes de juny. En tots aquests anys, els presidents han estat acompanyats d’un grup molt actiu i heterogeni de persones que han format part de la junta del comitè o de les diferents comissions que treballen en la sensibilització de la societat andorrana en la millora dels drets de cada infant, sigui on sigui, i en la mobilització de fons per a la millora de l’accés als serveis bàsics dels infants que es trobin en una situació de vulnerabilitat o d’emergència.

Des del seu inici, Unicef Andorra va començar de manera molt activa amb la seva activitat.

La participació dels infants, una de les prioritats d’Unicef Andorra

Durant aquest anys, en tasques de sensibilització, s’han organitzat seminaris, taules rodones, conferències i tallers sobre els drets dels infants dirigits a diferents col·lectius (joves, infants, educadors,…), així com en dues ocasions, el Postgrau en Drets de la infància i Desenvolupament a la Universitat d’Andorra. Amb la participació de Ràdio i Televisió d’Andorra, s’organitzen setmanes temàtiques per tractar temes que afecten a la infància com les desigualtats,  els reptes de l’era digital o  la prevenció de l’abús sexual en l’àmbit esportiu. Durant cada Setmana de la Infància amb RTVA, tots els programes de producció pròpia parlen del tema escollit amb diferents convidats i reportatges i comptant amb la participacions dels mateixos infants.

Unicef Andorra sempre ha tingut com a una de les seves prioritats, posar en relleu la participació dels infants i adolescents en els temes que els interessen i els afecten. Per aquesta raó, es va posar en marxar un grup de joves que lideraven un programa de ràdio,” I K +!” primer a través de l’emissora AD Ràdio i després a Cadena Ser Andorra. El 2011 la Cadena SER Andorra va ser guardonada amb el premi del Dia internacional de ràdio i televisió en favor de la infància, pel seu suport en l’emissió d’aquest programa.

Una de les fites més importants ha estat la certificació dels set comuns com a Parròquies Amigues de la Infància, convertint així a Andorra en el primer País Amic de la Infància. Això va ser al novembre del 2017, en el marc del “Andorra Meeting Point”, en col·laboració de l’Hble. Comú de Sant Julià de Lòria, i durant el qual es van dur a terme una conferència centrada en el tema ‘Consells infantils com a vehicle per a construir parròquies amigues de la infància’ i un taller dedicat als tècnics d’infància dels set comuns, amb la presència de la Marta Arias, especialista en polítiques d’infància i sensibilització d’Unicef on es va debatre sobre els consells infantils, pressupostos per a la infància, de com integrar els seus drets en les polítiques públiques, programes i decisions i de convertir la Convenció dels Drets de l’Infant i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, en resultats tangibles, rellevants i mesurables per les nenes i els nens. Aquesta iniciativa comporta, entre d’altres compromisos, que tots els comuns tenen un Consell Infantil format per nens i nenes entre 9 i 12 anys de la seva parròquia que, en col·laboració amb totes les escoles, són escollits democràticament i treballen en propostes per millorar la seva parròquia mentre es formen en valors com la participació, el treball pel bé comú, la solidaritat,…

Un altre pas endavant en la promoció dels drets de la infància a Andorra, és la creació de l’Observatori de la Infància el 2013. Un dels objectius d’aquest web és donar visibilitat a la situació dels nens i les nenes en el context andorrà i, d’aquesta manera, també fer un incís en el debat sobre la manca de dades sobre el col·lectiu infantil, a més, d’augmentar el coneixement de la situació de la infància entre les institucions i persones amb capacitat de decidir sobre la vida dels nens que viuen al nostre país. A l’Observatori, que es presenta un cop a l’any, recopila una sèrie d’indicadors obtinguts amb dades de diferents fonts estadístiques agrupades en set grans dimensions de la vida dels infants (educació, salut i seguretat, benestar material, entorn familiar i social, infància vulnerable, estils de vida, benestar subjectiu).

Des del 2012 i bianualment, s’atorga el Premi Unicef Andorra. L’objectiu d’aquest guardó respon al desig de reconèixer la feina que persones i entitats, de manera voluntària i molt sovint anònima, duen a terme a favor dels infants, a Andorra i arreu del món.  En la primera edició, els premiats van ser la Manela Mora, com a presidenta honorífica i fundadora del comitè, i el Mossèn Ramon Rossell per la seva gran tasca de formació, no tant entesa com a adquisició de coneixement, sinó més aviat com a transmissió d’uns valors que al llarg dels anys han format moltes generacions d’andorrans i andorranes, sobretot  a través del casal de colònies d’AINA. El 2014, per la seva implicació personal i motivació del seu entorn en millorar les condicions de vida dels infants vulnerables entre els més vulnerables, els infants del carrer, a Bolívia, la guanyadora va ser la Carla Riestra, com a fundadora de Cooperand. El 2016, la guardonada va ser  la Fundació IBO que treballa a Moçambic per la implicació dels mateixos infants i joves i pels resultats aconseguits, especialment en la millora de la situació nutricional dels infants. El proper 9 de maig es coneixerà qui serà la persona o entitat guardonada amb el Premi Unicef Andorra 2019.

Unicef Andorra també ha advocat intensament amb les administracions públiques. Un dels primers exemples, va ser el treball per aconseguir que Andorra ratifiqués la Convenció dels Drets dels Infants que finalment va tenir lloc el 2 d’octubre de 1995 quan el govern andorrà la signava. Més recentment, el comitè ha estat molt actiu en el desenvolupament de la Llei sobre els drets dels infants i els adolescents que va ser aprovada el passat mes de febrer.  El comitè també emet informes complementaris als informes periòdics que Andorra ha de presentar davant el Comitè dels Drets dels Infants o altres organismes internacionals, als informes voluntaris sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible. I quan són campanyes electorals siguin a nivell nacional com comunals, es reuneix amb tots els partits polítics que hi concorren per situar a la infància en el centre dels programes de govern.

Amb la implicació de la societat andorrana, ens ha permès arribar molt lluny

Ja el 1995, s’inicia la primera campanya de socis aconseguint-ne prop de 80. Actualment el comitè compta amb la col·laboració periòdica de quasi 600 socis que juntament amb les empreses i entitats de la societat civil, garanteixen els programes que Unicef Andorra duu a terme a Andorra i als països en vies de desenvolupament. També es posa en marxa la primera campanya de targetes de Nadal i s’organitzen els primers actes de recaptació: un torneig de Golf a Fontanals i un concert dels petits Cantors, ambdós a favor d’UNICEF.

Durant aquell any també es comença a contactar amb empreses i proveïdors per arribar a acords de col·laboració. Un dels primers exemples, és la creació d’una targeta de crèdit de Banca Mora que recolza i recapta diners per Unicef (actualment s’ha reconvertit en la Targeta Solidària de MoraBanc en benefici de prop d’una vintena d’ONG del país) i també la Targeta Visa Unicef amb Crèdit Andorrà. També té llarga tradició el conveni One Chance for Children amb diferents hotels del principat. I el Basquet Club Andorra ha estat el primer, i esperem no sigui l’únic, equip esportiu a lluir el logotip d’UNICEF a la seva samarreta i organitzant actes cada temporada per ajudar als programes del nostre comitè, com la ja institucionalitzada jornada Champions for Unicef o les 3 edicions del llibre El joc que estimem, entre d’altres. Torneigs de tennis, de pàdel, masterclass de Ioga, classes d’aquagym, de cycling, partits de futbol, de basquet, jornades a les piscines, als museus, a Caldea, a Naturlàndia, tallers de ganxet, venda de pastissos, de samarretes, de polseres, concerts, exposicions, dinars, sopars, brunchs, guardioles,…  i una llarga llista d’actes i col·laboracions impossibles d’enumerar ja formen part de la nostra història. No ens podem oblidar dels nostres Encants, sorgits el 2011 com a mercat d’art africà i reconvertits al llarg d’aquests anys en un mercat solidari de 2a mà premiat, en algunes ocasions, també pel seu vessant sostenible.

Al novembre del 2010, es van nomenar els primers Ambaixadors d’Unicef Andorra: el músic Gerard Claret i el pilot Albert Llovera, destacant-ne les seves trajectòries personal i professional respectives com a mereixedores de representar la institució i, d’aquesta manera, contribuir a promoure i divulgar la feina de l’UNICEF en la defensa dels drets dels infants en els més diversos àmbits.

Milions d’infants d’arreu del món han rebut la solidaritat d’Andorra

Són molts els projectes sobre el terreny en que Unicef Andorra ha col·laborat durant aquests 25 anys arreu del món. Projectes a la Ex-Iugoslàvia, a Albània, Cuba, Colòmbia, Kosovo, Djibouti, Camerun, la República del Congo, Bòsnia Hercegovina, Mauritània, el Líban, Jordània, Ucraïna, el Bhutan, la República Centreafricana,…, a més de les campanyes d’emergència en col.laboració amb la Plataforma d’ONG d’Andorra. Alguns d’aquest programes també han comptat amb la participació del Govern d’Andorra a través de subvencions rebudes pel comitè o de la contribució voluntària, en aquest cas, directament a UNICEF.

Alguns exemples. A Cuba es va col·laborar amb un programa de canalització d’aigua potable, sanejament i educació higiènic-sanitària. A Albània en un programa d’educació materna. A Kosovo en una campanya conjunta pels refugiats. A Hondures i després del pas de l’huracà Mitch, es col·laborà en el Projecte “Puentes de atención integral” per la millora de la situació psíquica i afectiva entre els infants i la dificultat que tenen en adaptar-se a la nova situació. A Djibouti, es va treballar amb un programa per la prevenció de la Sida en els joves. A Bòsnia Hercegovina, es donà suport a  un projecte d’educació per la Democràcia. A Mauritània, es van posar en marxa diferents projectes com un per a millorar l’atenció als infants i dones en totes les necessitats bàsiques, tant intel·lectuals com físiques començant per una regió i ampliant la zona d’actuació a altres regions i un altre centrat en els adolescents i joves en matèria de  prevenció de la transmissió del VIH i la Sida. Al Camerun, es decideix participar en un projecte contra la Sida centrada en la prevenció de la transmissió entre la mare i el bebè, l’accés a la medicació i la prevenció entre els joves. A Ucraïna, s’hi ha donat suport per protegir als milers d’infants que viuen, juguen i van i venen de l’escola per zones plenes de mines terrestres i altres restes d’explosius del conflicte que es viu a l’est d’aquest país. A la República del Congo, s’hi està treballant encara en un programa per millorar l’accés als serveis bàsics (educació, salut, registre de naixement, aigua,…) als infants de les comunitats autòctones, les més vulnerable entre els vulnerables. A la República Centreafricana es col·labora en el programa d’atenció d’emergència als infants alliberats amb els grups armats. A Bhutan, s’ha començat un projecte per fer accessible a tots els infants amb alguna discapacitat una educació inclusiva de qualitat. A Jordània, s’hi ha col·laborat amb fons per al programa de suport als infants sirians refugiats i també amb la donació de 30 cadires de rodes gràcies a la implicació del nostre ambaixador Albert Llovera i els seus proveïdors.

Durant aquest 25 anys, els fons enviats des del Comitè d’Andorra als diferents programes i països on UNICEF treballa dia a dia sumen més de 10 milions d’euros.

Aquest  2019 coincideix també amb el 30è aniversari de la Convenció sobre els Drets de l’infant:  Per a cada infant, el dret a una infància

Fa 30 anys, els dirigents mundials van contraure un compromís històric amb els infants del món a l’ aprovar la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant, una llei internacional sobre la infància. La Convenció diu que la infància està separada de l’edat adulta i dura fins als 18 anys; que és un temps especial i que s’ha de protegir, en el qual cal facilitar que els nens creixin, aprenguin, juguin, es desenvolupin i prosperin. Es va convertir en el tractat de drets humans més àmpliament ratificat de la història, també per Andorra el 1995, i va contribuir a transformar les vides dels nens i nenes. Ara, els governs estan prenent més mesures per assegurar que els nadons sobrevisquin i es desenvolupin; per protegir els nens dels perills i fomentar la participació activa en les seves comunitats. Però no tots els infants gaudeixen encara d’una infància plena, ja que moltes infàncies acaben abans d’hora. La infància avui dia ha de fer front a noves amenaces, però també noves oportunitats. Trenta anys després, els drets de l’infant no han canviat, no tenen data de caducitat. però els canvis mundials, com l’auge de la tecnologia digital, el canvi mediambiental, els conflictes prolongats i les migracions massives, estan transformant completament la infància. Les nenes, nens i adolescents d’avui s’enfronten noves amenaces als seus drets, però també disposen de noves oportunitats per fer realitat els seus drets. Aquest 2019 hem de mirar cap al futur de la infància i ens hem de comprometre a adoptar mesures urgents i concretes per protegir i promoure els drets de tots els infants, ara i per a les generacions futures. Ara és hora d’actuar. Els compromisos contrets el 1989 només es compliran quan tots els governs i tots els ciutadans promoguin els drets de la infància i tots els nens  i nenes puguin reclamar els seus drets. Correspon a aquesta generació exigir que els dirigents del govern, les empreses i les comunitats posin fi a les violacions dels drets de la infància ara, d’una vegada per totes. S’han de comprometre a actuar per assegurar-se que tots els infants gaudeixin de tots els drets.

Per a cada infant, un futur !

Des d’Unicef Andorra ens comprometem a continuar treballant de manera incansable per a oferir una oportunitat justa a cada infant allà on sigui, aquí i arreu del món, amb els infants i per als infants amb l’objectiu de posar el nostre gra de sorra en l’assoliment de l’Agenda 2030 implicant a tota la nostra societat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

X