Què el 2020 ha estat un any excepcional, ja ningú en dubta. La pandèmia de la Covid-19 ha trasbalsat la nostra quotidianitat inclosa la de milions d’infants i adolescents. Aquesta crisi ha posat els seus drets contra les cordes: escoles tancades, confinaments, serveis de salut col·lapsats, pèrdua d’ingressos a la llar, parcs infantils i activitats escolars limitades, en serien alguns exemples. I si hi afegim conflictes, guerres, catàstrofes naturals, explosions, incendis, … la situació no millora. Així els seus drets més bàsics com l’educació, la salut, el joc, la protecció,… s’han vist alterats en més o menys mesura segons el país on viuen.
Parlant d’educació, si en els països considerats rics com el nostre i els del nostre voltant, malgrat certes dificultats (recordem que, segons les dades del darrer Observatori de la Infància, un de cada 3 infants d’Andorra va tenir dificultats per seguir els estudis durant el confinament), s’han pogut anar seguint les classes via telemàtica, no ha estat tan senzill en altres països. Fer que cada infant continués tenint accés a l’educació va ser tot un repte però es val doblar esforços per evitar dies perduts d’escola que posen en perill el futur dels infants. UNICEF i els seus socis van treballar de valent per fer-ho possible. A Bangla Desh, es va distribuir material per aprendre a casa a gairebé 53.000 estudiants per garantir-ne la continuïtat durant el tancament de l’escola, especialment per als infants de zones rurals i remotes sense accés a Internet ni a cap altre tipus d’aprenentatge no presencial. A Rwanda, es van adaptar els materials escolars (fins a 144 lliçons) per a que fossin emesos per la ràdio ja que aquest mitjà de comunicació arriba al 99% del país.
© UNICEF/UNI343982/Saleh
Si per les ONG de ajuda local, com Caritas o Creu Roja, entre d’altres, se’ls hi ha duplicat la feina per donar suport i resposta a les famílies que s’estan veient afectades per aquesta crisi, per les ONG de cooperació internacional l’any tampoc ha estat fàcil. En el cas d’UNICEF Andorra, per primera vegada, hem fet una donació al Fons de Solidaritat per la Covid-19 que va obrir el Govern i també vam donar mascaretes infantils per a que fossin distribuïdes entres les famílies més vulnerables. Com vam dir en el seu dia a situacions excepcionals, respostes excepcionals. Si parlem dels projectes que financem des d’Andorra a països en vies de desenvolupament, tant la nostra aportació econòmica com els resultats s’han vist afectats. Però gràcies al suport que hem rebut dels nostres socis, donants, col·laboradors, voluntaris i seguidors, hem mantingut els compromisos de finançament als tres projectes que tenim en marxa a Bhutan, a la República Centre Africana i a Zàmbia i a projectes d’emergència al Iemen, per exemple, i des d’aquí els hi agraïm que, en moments com els actuals, continuïn al nostre costat. I també gràcies a l’esforç dels companys que treballen sobre terreny, els resultats estan arribant. Des de Zàmbia, ens comentàvem que inicialment totes les activitats del programa Insaka per millorar el desenvolupament de la primera infància es van haver de cancel·lar: tallers per a pares i mares en criança positiva i en hàbits saludables i nutricionals, els jocs, les classes de reforç escolar, les d’alfabetització d’adults,…… Només es van mantenir oberts els serveis de salut. El seu repte va ser adaptar-les a les noves mesures post-Covid-19: tallers educatius i de suport parental en vídeo i també per la ràdio, transmissió de missatges a través d’unitat mòbils amb altaveus i visites de suport a domicili en lloc de fer-les grupals.
Els reptes per aquest 2021 continuen: superar la crisi educativa que ja existia abans de la pandèmia i aconseguir que l’educació sigui de qualitat i no només garantir-ne l’accés; donar suport als infants afectats per trastorns de salut mentals que tendeixen a l’alça amb prevenció, educació i accés als tractaments; fer que l’arribada de la vacuna de la Covid-19, així com a la resta de vacunes necessàries, sigui equitativa i arribi a tot arreu; i assegurar un ambient sà, saludable i segur per als infants incrementant la inversió per lluitar contra el canvi climàtic en són alguns dels que UNICEF té sobre la taula. I estem segurs que els superarem junts.
Article escrit per la Marta Alberch Terrés i publicat al Bon Dia el dia 19 de gener de 2021.
Prat de la Creu, 59-65, esc. B 4t 3
AD500 Andorra la Vella
Principat d’Andorra
© Copyright 2023 - Unicef
Deixa un comentari