Notícies

Unicef Andorra

19 febrer 2021

No hi ha comentaris

Home Blog

Blog: Reimaginar el futur per a cada infant

Blog: Reimaginar el futur per a cada infant

Article escrit per Marta Alberch i Albert Mora i publicat  al Bon dia el dia 19 de febrer del 2021

Aquest és el títol de la carta que ha publicat la directora executiva d’Unicef, la Sra. Henrietta Fore aquesta mateixa setmana. Cada crisi (i la pandèmia de la Covid-19 n’és una de global) ens brinda oportunitats per millorar allò que no funciona del tot i sortir-ne reforçats i “no es tracta que les coses tornin a ser com eren abans: per a milions d’infants del món, la normalitat mai no va ser suficientment bona”.
I quines són les lliçons i oportunitats que aquesta pandèmia ha posat en relleu?
La primera és generar confiança en les vacunes. Ningú no hauria de patir una malaltia que es pugui evitar gràcies a una vacuna. La història i la ciència han demostrat que són segures i que generen esperança, però hem de recordar que hi ha el risc de no arribar a tothom. Per això hem de treballar per prevenir la retòrica en contra i concentrar-nos per arribar a cada infant, a cada persona, incloses les més pobres, les que estan en llocs més remots, les que estan més excloses i que la llum al final del túnel brilli per a tothom.
La segona és tancar la bretxa digital i aconseguir una educació de qualitat per a tothom. Inclús després de la pandèmia, l’aprenentatge digital pot ser una eina molt útil per fer l’educació més accessible i flexible. Amb el tancament de quasi tots els centres educatius al món es va posar de manifest que el 50 % de les llars no tenien accés a internet per poder seguir les classes. Ara ens hem de concentrar a mantenir les escoles obertes i paral·lelament transformar-les perquè l’educació que s’hi rep sigui de qualitat combinant l’aprenentatge digital, garantint l’accessibilitat als materials educatius i promovent la participació dels estudiants en aquest procés de millora.
La tercera és donar una atenció especial a la salut mental. La pandèmia ha destacat la vulnerabilitat dels infants i adolescents en aquestes situacions. Per què tractem la salut mental com si no n’hi hagués per tant, per què diem a les persones que estan patint que no hi donin tantes voltes, per què no deixem de banda aquests estereotips? Molts adolescents i joves estan reclamant ajuda i els hem d’escoltar. Cal que s’hi destinin les inversions necessàries i s’ampliïn els ajuts i serveis dirigits a adolescents i joves. Alguns exemples poden ser telèfons d’assistència gratuïta que ofereixin ajuda; grups de suport i conversa de pares i adolescents per acabar amb els estigmes; serveis d’orientació en línia que donin comprensió i atenció o formació per a especialistes en salut mental i psicòlegs escolars per detectar, prevenir i ajudar els infants i adolescents que puguin patir algun trastorn.
La quarta és abordar la discriminació per qualsevol raó. La Covid-19 no discrimina, però les nostres societats, sí; i no afecta a tothom d’igual manera. En alguns països el teu origen, el color de la teva pell o el nivell de riquesa determina les conseqüències que té la pandèmia. Les persones que pertanyen a minories ètniques o que són pobres tenen més perill de morir que altres col·lectius. Hem d’assegurar-nos que cada infant tingui l’oportunitat de contribuir en la seva societat i que ningú es quedi enrere, sigui quin sigui el seu gènere, la seva raça, el seu origen ètnic o la seva religió. I per fer-ho s’han de posar en marxa programes de protecció social que ajudin a combatre les desigualtats i les iniquitats existents.
Per acabar, cal afrontar el canvi climàtic, l’altra crisi mundial que requereix una solució i un compromís global. Els infants en pateixen com ningú els efectes amb l’aire que respiren, amb l’aigua que beuen i els aliments que consumeixen. I les desigualtats s’incrementaran. Cal que, aprofitant la resposta a la crisi de la Covid, la recuperació inclogui accions que protegeixin l’entorn, com ara reduir les emissions de carboni i la contaminació, fomentar els hàbits d’alimentació sostenible o promoure les construccions verdes i segures, entre d’altres.
Com a conclusió, només afegirem que dins de la preocupació i incertesa que està generant una crisi sanitària, econòmica i social sense precedents, la bona notícia és que podem revertir la tendència aprofitant aquest moment per reconstruir i imaginar un món millor on s’inverteixi en la infància i en els seus drets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

X