8 consells per donar suport i consolar els nostres fills i filles.
Quan el conflicte o la guerra són els titulars, pot causar sentiments com la por, la tristesa, la ira i l’ansietat allà on visquis.
Els infants sempre busquen en els seus pares i en les seves mares una sensació de seguretat, més encara en temps de crisi.
Aquests són alguns consells sobre com abordar la conversa amb el teu fill o filla i proporcionar-li suport i consol.
Trieu un moment i un lloc en què pugueu trobar-vos de forma natural i el vostre fill és més probable que se senti còmode parlant lliurement, com ara durant un àpat familiar. Intenta evitar parlar del tema just abans d’anar a dormir.
Un bon punt de partida és preguntar al teu fill/a què sap i com se sent. Alguns infants poden saber poc sobre el que està passant i no estar interessats a parlar-ne, però altres poden estar preocupats en silenci. Amb els més petits, el dibuix, les històries i altres activitats poden ajudar a obrir un debat.
Els infants poden descobrir les notícies de moltes maneres, per la qual cosa és important comprovar el que estan veient i escoltant. És una oportunitat per tranquil·litzar-los i corregir qualsevol informació inexacta que puguin haver escoltat o llegit, ja sigui en línia, a la televisió, a l’escola o d’amics.
Un flux constant d’imatges i titulars molestos pot fer que sembli que la crisi està al nostre voltant. Els infants més petits poden no distingir entre les imatges a la pantalla i la seva pròpia realitat personal i poden creure que estan en perill immediat, fins i tot si el conflicte està succeint lluny. Els infants més grans podrien haver vist coses preocupants a les xarxes socials i tenir por de com els esdeveniments podrien augmentar.
És rellevant no minimitzar ni desestimar les seves preocupacions. Si et fan una pregunta que et pot semblar extrema, com ara “Morirem tots?”, tranquil·litza’ls que no passarà, però també intenta esbrinar què han sentit i per què estan preocupats perquè això passi. Si podeu entendre d’on ve la preocupació, és més probable que pugueu tranquil·litzar-los.
Assegureu-vos de reconèixer els seus sentiments i assegurar-los que tot el que estan sentint és natural. Demostra que estàs escoltant donant-los tota la teva atenció i recorda’ls que poden parlar amb tu o amb un altre adult de confiança sempre que vulguin.
Els infants tenen dret a saber el que està passant al món, però els adults també tenen la responsabilitat de mantenir-los fora de perill de l’angoixa. Coneix millor el teu fill o filla. Utilitzeu un llenguatge adequat a l’edat, vigileu les seves reaccions i sigueu sensibles al seu nivell d’ansietat.
És normal que et sentis trist o preocupat pel que està passant també. Però tingueu en compte que els infants prenen les seves indicacions emocionals dels adults, així que intenteu no eclipsar cap temor amb el vostre fill/filla. Parla amb calma i sigues conscient del teu llenguatge corporal, com ara expressions facials.
En la mesura que puguis, tranquil·litza els teus fills i filles que estan fora de perill. Recordeu-los que moltes persones estan treballant de valent a tot el món per aturar el conflicte i trobar la pau.
Recorda que està bé no tenir la resposta a totes les preguntes. Podeu dir que heu de buscar-lo o utilitzar-lo com una oportunitat amb els infants més grans per descobrir les respostes junts. Fer servir llocs web d’organitzacions de notícies de renom o organitzacions internacionals com UNICEF i l’ONU. Expliqueu que algunes informacions en línia no són precises i la importància de aconseguir fonts fiables.
El conflicte sovint pot comportar prejudicis i discriminació, sigui contra un poble o un país. Quan parlis amb els teus fills, evita etiquetes com “mala gent” o “malvada” i utilitza-la com una oportunitat per fomentar la compassió, com per exemple per a les famílies obligades a fugir de les seves llars.
Fins i tot si un conflicte està succeint en un país llunyà, pot alimentar la discriminació al costat de casa. Comproveu que els vostres fills i filles no experimentin o contribueixin a l’assetjament escolar. Si coneixen companys assetjats, animeu-los a dir-vos-ho a vosaltres o a un adult en qui confien.
Recorda al teu fill o filla que tothom mereix estar segur a l’escola i a la societat. L’assetjament i la discriminació sempre estan malament i tots hem de fer la nostra part per difondre la solidaritat i donar-nos suport els uns als altres.
És important que els infants sàpiguen que les persones s’ajuden mútuament amb actes de coratge i amabilitat. Trobar històries positives, com els primers voluntaris que ajuden a la gent, o els joves que demanen la pau.
A veure si el teu fill vol participar en accions positives. Potser podrien dibuixar un cartell o escriure un poema per la pau, o potser podríeu participar en una recaptació de fons local o unir-vos a una petició. La sensació de fer alguna cosa, per petita que sigui, sovint pot aportar un gran confort.
A mesura que acaba la conversa, és important assegurar-se que no estàs deixant al teu fill/filla en un estat d’angoixa. Intenta avaluar el seu nivell d’ansietat observant el seu llenguatge corporal, considerant si estan utilitzant el seu to de veu habitual i veient la seva respiració.
Recorda’ls que t’importa i que estàs allà per escoltar i donar suport sempre que se sentin preocupats.
A mesura que la notícia del conflicte continua, vostè ha de seguir el registre amb el seu fill/a per veure com estan. Com se senten? Tenen alguna pregunta o alguna cosa de la qual els agradaria parlar amb vostè?
Si el seu fill/filla sembla preocupat o ansiós pel que està passant, mantenir-se alerta per a qualsevol canvi en la forma en què es comporten o se senten, com ara mals de cap, malsons o dificultats per dormir.
Els infants tenen reaccions diferents a esdeveniments adversos i alguns signes d’angoixa poden no ser tan evidents. Els més petits poden arribar a ser més dependents del que és habitual, mentre que els adolescents poden mostrar un dolor intens o ira. Moltes d’aquestes reaccions duren poc temps i són reaccions normals a esdeveniments estressants. Si aquestes reaccions duren un període prolongat de temps, el seu fill/filla pot necessitar suport especialitzat.
Podeu ajudar-los a reduir l’estrès mitjançant la realització d’activitats com respirar junts:
Estigueu preparats per parlar amb el vostre fill/a si alguna vegada plantegen el tema. Si és just abans d’anar a dormir, acabar amb alguna cosa positiva com llegir el seu conte preferit per ajudar-los a dormir bé.
Tingueu en compte com d’exposats estan els vostres fills/filles a les notícies mentre està ple de titulars alarmants i imatges molestes. Apagueu les notícies amb els infants més petits. Amb els adolescents, podeu utilitzar-lo com una oportunitat per discutir quant de temps passen consumint notícies i en quines fonts de notícies confien. També penseu en com parleu del conflicte amb altres adults si els vostres fills/filles estan a poca distància auditiva.
En la mesura del possible, tractar de crear distraccions positives com jugar un joc o sortir a passejar junts.
Vostè serà capaç d’ajudar als seus fill/filles millor si vostè està tranquil, també. Els infants recolliran la seva pròpia resposta a les notícies, de manera que els ajuda a saber que vostè està tranquil i confiat.
Si vostè se sent ansiós o molest, prengui temps per si mateix i parli amb altres familiars, amics i persones de confiança. Tingueu en compte com esteu consumint notícies: proveu d’identificar els moments clau durant el dia per comprovar el que està passant en lloc d’estar constantment en línia. Per molt que puguis, fes una mica de temps per fer coses que t’ajudin a relaxar-te i recuperar-te.
URL original: https://www.unicef.org/parenting/how-talk-your-children-about-conflict-and-war
Més informació:
Sensibilització -Unicef – Comitè d’Andorra
Prat de la Creu, 59-65, Esc. B, 4a
AD500 Andorra la Vella
Principat d’Andorra
sensibilitzacio@seoaprende.com/unicef
Prat de la Creu, 59-65, esc. B 4t 3
AD500 Andorra la Vella
Principat d’Andorra
© Copyright 2023 - Unicef
Deixa un comentari