Notícies

Unicef Andorra

30 març 2020

No hi ha comentaris

Home adolescència

Coronavirus: 7 claus per a protegir la salut mental dels adolescents

Coronavirus: 7 claus per a protegir la salut mental dels adolescents

És normal que els adolescents que s’enfronten a canvis en les seves vides a causa del Covid-19 sentin ansietat.

Ser adolescent és difícil, i el coronavirus ho complica encara més. Amb el tancament de les escoles i instituts i la cancel·lació d’esdeveniments, molts adolescents s’estan perdent alguns dels moments més importants de les seves joves vides, i també activitats quotidianes com xerrar amb amics o participar en classe.

Reproduïm aquí part de l’entrevista que UNICEF ha fet a l’especialista Lisa Damour perquè ens doni claus per a ajudar els nostres adolescents a cuidar la seva salut mental:

  1. Reconèixer que l’ansietat és completament normal.

Explica als adolescents que tinguis a prop que és totalment comprensible que els tancaments d’escoles i instituts i els titulars alarmants els angoixin. De fet, és el que se suposa que han de sentir. “Els psicòlegs reconeixen des de fa temps que l’ansietat és una funció normal i saludable que ens alerta de les amenaces i ens ajuda a prendre mesures per a protegir-nos”, explica la doctora Damour.

Assegura’t, això sí, de recordar als teus fills adolescents que han d’utilitzar fonts fiables per a informar-se i que han de comprovar qualsevol dada que rebin per xarxes socials.

Pots recomanar-los que entrin a la nostra pàgina web (www.seoaprende.com/unicef ) i que segueixin les nostres xarxes socials per a obtenir informació actualitzada, veraç i contrastada.

Explica’ls, també, que, si els preocupa estar experimentant símptomes de la malaltia, és important que ho diguin com més aviat millor. Recorda’ls que no cal alarmar-se perquè la malaltia deguda a la infecció per COVID-19 és generalment lleu, especialment per als nens i joves. També és important recordar-los que molts dels símptomes del coronavirus es tracten fàcilment.

  1. Crear distraccions.

“El que els psicòlegs saben és que quan estem sota condicions difícils, és molt útil dividir el problema en dues categories: coses sobre les quals puc fer alguna cosa i coses sobre les quals no puc fer res”, explica la doctora Damour.

Hi ha moltes coses que cauen en aquesta segona categoria en aquest moment, i això està bé, però una cosa que ens ajuda a bregar amb aquesta frustració és crear distraccions.

Damour suggereix que els adolescents vegin les seves pel·lícules favorites després de fer els deures i vagin al llit amb una novel·la per a desconnectar de les preocupacions del dia.

  1. Trobar noves maneres de connectar amb els amics.

És important que els adolescents passin temps amb els seus amics malgrat el distanciament social, i per a això poden ser útil les xarxes socials. Pots animar-los a unir-se a un desafiament de Tik-Tok com el #safehands (mans segures). “Mai subestimis la creativitat dels adolescents”, ens recorda Damour,

“La meva intuïció és que trobaran noves maneres de connectar-se en línia sense problemes”, afegeix.

“Però no és bona idea que tinguin accés sense restriccions a les pantalles i les xarxes socials. Això no seria saludable, ni intel·ligent i podria amplificar la seva ansietat”, recorda la psicòloga que recomana que posem un horari de connexions per als nostres fills adolescents.

  1. Concentrar-se en un mateix.

El teu fill adolescent ha volgut sempre aprendre una cosa nova?

Recorda-li que ara és moment de fer-ho. Anima-li al fet que passi temps aprenent a tocar un instrument que tingueu a casa o que comenci a escriure un conte.

Que es concentri en si mateix i trobi maneres d’usar el seu nou temps lliure és una forma productiva de cuidar la seva salut mental.

“Animem als adolescents a fer una llista de tots els llibres que vol llegir i de les coses que vol fer abans que acabi l’aïllament”, suggereix Damour.

  1. Expressar els sentiments.

Perdre’s esdeveniments amb amics, sortides d’oci o partits és increïblement decebedor per als adolescents.

“Aquestes són pèrdues importants i molestes per als adolescents i el millor per a ajudar-los a bregar amb aquesta decepció és que els animem a expressar els seus sentiments. Permetem-los estar tristos perquè després es comencin a sentir millor”, recomana l’especialista.

Això sí, recorda, cadascun processa els seus sentiments de manera diferent: “Alguns infants se centraran en llegir, dibuixar, escoltar música… uns altres voldran parlar amb els seus amics i compartir la seva tristesa”.

  1. Ser amable amb un mateix i amb els altres.

Alguns adolescents s’enfronten al ciberbullying també en temps d’aïllament a causa del coronavirus.

Com recorda Damour, ara és un bon moment per a tenir xerrades amb els nostres fills i filles i animar-los al fet que, si sofreixen assetjament o si ho presencien, parlin amb algun adult per a trobar ajuda i suport. Explica’ls, a més, que ara més que mai necessitem ser acurats amb el que compartim o diem que pugui ferir a altres persones.

  1. Controlar el nostre propi comportament com a adults.

“Les mares i els pares, per descomptat, també estan ansiosos i els nostres fills prendran senyals emocionals de nosaltres”, explica Damour.

“Li demanaria als pares que facin el que puguin per a manejar la seva ansietat i que no comparteixin massa les seves pors amb els seus fills. Això pot significar contenir les emocions, la qual cosa pot ser difícil a vegades”, afegeix la psicòloga.

Els adolescents confien en els seus pares perquè els donin una sensació de seguretat.  “És important que recordem que ells són els passatgers en això i nosaltres conduïm el cotxe. I encara que ens sentim ansiosos, no podem deixar que això els impedeixi sentir-se com a passatgers segurs”, recomana.

Entrevista i contingut de Mandy Rich, redactora de continguts digitals d’UNICEF.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

X