Notícies

Unicef Andorra

13 març 2020

No hi ha comentaris

Home General

Coronavirus: com ajudar els infants a suportar l’estrès?

Coronavirus: com ajudar els infants a suportar l’estrès?

nen davant tele

“Mare, jo també m’infectaré del coronavirus?” o “Pare, perquè no puc anar a escola?” Davant d’una situació com l’actual, amb centres educatius tancats i famílies fent malabars per conciliar, els nens poden respondre a aquesta situació de diferents maneres. Compartim aquí  algunes claus per ajudar-los a superar -la.

En un escenari d’alerta sanitària com aquest, pot ser difícil per a mares i pares gestionar la inquietud i curiositat dels seus fills i filles. Les respostes més comuns dels nens davant de situacions d’estrès com l’actual solen incloure dificultats per dormir, mullar el llit, tenir mal de panxa o de cap, i estar ansiós, retret, enutjat o temorós que el deixin sol.

Coronavirus: Com ajudar -los?

És important que responguem a les reaccions dels infants de manera que se sentin recolzats i els expliquem que són reaccions normals davant d’una situació anormal.

És vital, també, que escoltem les seves preocupacions i ens prenguem el temps necessari per consolar-los, donar-los afecte i assegurar-los que estan segurs de manera freqüent.

A més, sempre que sigui possible, hem de crear oportunitats perquè els nens juguin i es relaxin i mantenir les seves rutines i horaris regulars, especialment abans que es vagin a dormir.

Hem d’ajustar a cada edat les dades que compartim per explicar-los-hi  el que està succeint i donar-los exemples clars sobre el que pot fer per protegir-se a ell i als altres de la infecció. Això sí, hem de recordar donar-los sempre informació sobre el que podria succeir d’una manera tranquil·litzadora. En aquest post, donem algunes idees sobre com explicar una epidèmia als més petits.

Per exemple, si el nostre fill o filla se sent malalt i es queda a casa o a l’hospital, podríem dir-li alguna cosa com: “Has de quedar-te a casa / a l’hospital perquè és més segur per a tu i els teus amics. Sé que a estones és difícil (pot fer por o fins i tot ser molt avorrit), però hem de seguir les regles per mantenir-nos fora de perill a nosaltres mateixos i als altres. les coses tornaran aviat a la normalitat “.

Coronavirus: 10 claus per a famílies i cuidadors

  1. Vigila la salut del teu fill o la teva filla i no el portis a classe si està malalt.
  2. Ensenya-li bones pràctiques d’higiene i demostra-li que tu també les has adoptat.
  3. Renta’t les mans amb aigua i sabó amb freqüència. Si no tens aigua i sabó, utilitza un desinfectant per a mans amb al menys un 60% d’alcohol.
  4. Assegura’t que els vàters estiguin sempre nets.
  5. Assegura’t que les deixalles es recullen, emmagatzemen i s’eliminin de forma segura.
  6. Tus i esternuda en un mocador de paper o al colze.
  7. Evita tocar-te cara, ulls, boca i nas.
  8. Anima els teus fills i filles a fer preguntes i a expressar els seus sentiments. Recorda que cada nen pot tenir diferents reaccions a l’estrès, així que sé especialment pacient i comprensiu.
  9. Per prevenir l’estigma és important que els ajudis a generar empatia amb les persones contagiades. Recorda als teus fills que han de ser considerats uns amb els altres i no caure mai en actituds discriminatòries, racistes, etc. També és una bona oportunitat per explicar-algunes de les crisis globals que es donen en l’actualitat en diferents parts de món i perquè puguin entendre millor als que pateixen les conseqüències.
  10. Intenta coordinar-te amb l’escola per rebre informació i preguntar als seus professors com pots donar suport als esforços de seguretat de centre (a través d’associacions de mares i pares, etc.).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

X