Gina del Rio, jove ambaixadora de la Campanya #trencaeltabú d’Unicef Andorra

Campanya de Sensibilització per la Salut Mental dels Infants i Joves d’Andorra.

Dilluns 22 de maig, Unicef Andorra presenta la campanya #trencaeltabú dins la Setmana Europea de la Salut Mental.

 

Gina del Rio, 19 anys, esquiadora de fons de la Federació Andorrana d’Esquí.

Amb l’objectiu de contribuir a canviar la conversa pública sobre salut mental entre els nens, nenes i adolescents d’Andorra,

disminuint l’estigma associat als problemes de salut mental, Unicef Andorra ha produït una campanya amb el títol #trencaeltabú,

protagonitzada per l’esquiadora de fons de la FAE, Gina del Rio.

Des del 2022, i com acció de treball fins com a mínim el 2026, l’estratègia d’Unicef Andorra al país es centrarà en promoure que els nens, nenes i

adolescents millorin la seva salut mental, benestar emocional i desenvolupament, reduint la negligència i l’abús que els afecten ( amb especial èmfasi en l’ús de la tecnologia).

 

Segons “Estat Mundial de la Infància 2021. En mi mente” d’ Unicef , 9 milions d’adolescents de 10 a 19 anys a Europa viuen amb un trastorn mental, és a dir, 1 de cada 7.
A Europa, el suïcidi és la segona causa de mort entre els adolescents de 15 a 19 anys.

Lamentablement, gairebé 1.200 infants i adolescents de 10 a 19 anys es lleven la vida cada any, és a dir, es calcula que es perden tres vides al dia per suïcidi a Europa.

A Andorra, i segons l’estudi “Impacte de la tecnologia en l’adolescència. Relacions , Riscos i Oportunitats” d’ Unicef Andorra, el 17,4% dels adolescents presenten símptomes greus o moderadament greus compatibles amb una depressió i la taxa d’ideació suïcida entre els adolescents andorrans és del 11,6%.

En un context d’empitjorament dels factors de risc a causa de la pandèmia i del predomini d’actituds d’estigmatització a escala social, els nens, nenes i adolescents troben obstacles per a l’accés a una atenció especialitzada a la seva salut mental quan ho necessiten, i no comptem amb els recursos suficients en l’àmbit comunitari (familiar i educatiu) de prevenció i acompanyament psicosocial.

Aquesta campanya posa el focus en l’opinió i la veu dels joves i té un missatge senzill: no sols està bé parlar de la salut mental, sinó que és essencial.

L’escollida per a representar-la ha estat la Gina del Rio, una jove esportista d’elit amb la qual creiem que molts joves poden identificar-se. Trencar el silenci, acabar amb l’estigma. Les idees errònies sobre la salut mental alimenten l’estigma i la discriminació, i impedeixen que els infants i els joves busquin suport i participin plenament en les seves famílies, escoles i comunitats.

En paraules de la Gina, si avui invertim en la salut mental dels infants i joves, demà tindrem uns adults emocionalment sans amb motivació per fer d’Andorra un gran país.

Per descarregar fotografies i vídeos, aquí

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

X