Notícies

Unicef Andorra

06 agost 2020

No hi ha comentaris

Home General

La lactància materna durant la pandèmia de la COVID-19

La lactància materna durant la pandèmia de la COVID-19

Com alimentar al teu fill/a seguint les directrius dels experts

Si ja ets mare o estàs embarassada, és natural que t’hagis preguntat què és el més segur pel teu bebè durant el brot d’una malaltia pandèmica causada pel coronaviurs (COVID-19).

Les proves estan profundament a favor de la lactància materna. El contacte pell amb pell i una lactància materna, primerenca i exclusiva, ajuda al nadó a desenvolupar-se, de manera que no hi ha raó per interrompre-la a conseqüència del virus. Fins a la data, no s’ha detectat la transmissió de casos actius de la COVID-19 (el virus causant de la infecció) a través de la llet materna ni de la lactància.

Si tindràs un nadó, hauries de comptar amb el suport necessari per poder donar-li el pit de forma segura, mantenint pell amb pell, i compartir amb ell una habitació.

Aquestes són algunes respostes a les preguntes habituals que es fan les noves i futures mares.

Hauria de seguir amb la lactància materna durant la pandèmia?

Per descomptat. La llet materna conté anticossos beneficiosos per mantenir als nadons sans i protegits de moltes infeccions. Els anticossos i els factors bioactius de la llet materna poden combatre la infecció de la COVID-19, fins i tot si el nadó ha estat exposat al virus.

Si el teu bebè té 6 mesos o menys, l’has d’alimentar exclusivament de llet materna. Quan ja hagi complert els sis mesos, continua amb llet materna i amb aliments complementaris saludables.

Poden contraure la COVID-19 els nadons alimentats amb llet materna?

Fins a la data, no s’ha detectat la transmissió de casos actius de la COVID-19 (el virus causant de la infecció) a través de la lactància, encara que els científics segueixen analitzant la llet materna.

Practica amb el teu nadó el contacte pell amb pell. En col·locar el nadó a prop teu, facilites la iniciació primerenca a la lactància materna, el que també redueix la mortalitat neonatal. El temps compta, de manera que es recomana l’inici de la lactància materna durant la primera hora després del part.

Hauria de mantenir la lactància materna si tinc, o sospito tenir, la COVID-19?

Sí, continua la lactància materna, però amb les degudes precaucions. Aquestes inclouen:

  • portar mascareta;
  • rentar-se les mans amb aigua i sabó, o amb un desinfectant per a mans amb base d’alcohol, abans i després de tocar el nadó;
  • i sistemàticament, netejar i desinfectar totes les superfícies que hagis tocat.
  • Només necessites rentar-te el pit en el cas que hagis tossit sobre ell. Si no és així, no cal que el rentis cada vegada que alimentis al teu bebè.

Que hauria de fer si no em sento bé per donar-li el pit al meu nadó?

Si et sents massa malalta per donar-li el pit al teu bebè, intenta proporcionar-li la llet materna per altres mitjans segurs. Per exemple, tracta d’extreure’t la llet i donar-la al nadó amb una cullera o una tassa neta. També pots plantejar alimentar-lo amb llet d’una mare donant, si aquesta alternativa existeix a la teva regió. Parla amb el teu assessor de lactància o un professional sanitari sobre les opcions al teu abast.

L’extracció de la llet materna també és important per mantenir la teva producció, de manera que puguis tornar a donar-li el pit al teu fill quan et sentis millor. No hi ha interval fix de temps d’espera després que se sospiti o es confirmi tenir la COVID-19.

Si extreure’t la llet o obtenir-la per mitjà d’una mare donant et resulta impossible, pots (si està acceptat culturalment) recórrer a una mestressa de cria o donar-li al teu nadó llet maternitzada, sempre que estigui correctament preparada, sigui fiable o fàcilment disponible.

Hauria de donar-li pit al meu nadó si està malalt?

Continua donant-li el pit al teu nen o nena encara que estigui malalta. Tant si el teu petit o la teva petita contreu la COVID-19 com qualsevol altra malaltia, és important seguir alimentant amb llet materna.

La lactància reforça el sistema immunològic del teu nadó i a través de la llet materna tu li passes a ell/ella els teus anticossos, ajudant a combatre les infeccions.

Quines precaucions he de prendre durant la lactància materna?

Assegura’t de seguir les directrius del rentat de mans. Has de rentar-les amb aigua i sabó abans i després de tocar el bebè. També pots utilitzar un desinfectant per a mans a base d’alcohol. És també important que netegis i desinfectis totes les superfícies que hagis tocat.

A més, has de rentar habitualment els extractors de llet materna, els recipients d’emmagatzematge de llet i els estris per a l’alimentació del nadó després de cada ús.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

X