Com cada any, ens complau presentar-vos la Memòria d’activitats del nostre comitè. Amb aquesta publicació pretenem donar-vos a conèixer la nostra tasca així com els resultats aconseguits, tant a Andorra com als països on treballem actualment Afganistan i Madagascar.
UNICEF Andorra treballa per aconseguir canvis reals en la vida dels nens i nenes i transformar la societat a través d’una organització dinàmica, unida i eficient, formada per persones compromeses que s’esforcen cada dia com a defensores dels drets de la infància.
La nostra tasca a Andorra te dues àrees ben definides, la sensibilització, promoure i defensar els drets dels nens i nenes al nostre país i incidir en el desenvolupament de legislacions i pràctiques que ho garanteixin, i la mobilització de recursos, recaptació de recursos de particulars, institucions i empreses per als nostres projectes internacionals.
Des de l’àrea de Sensibilització i durant el 2022 hem desenvolupat les següents iniciatives:
Durant aquest 2022, s’ha signat amb Encamp i Escaldes-Engordany el Memoràndum d’Entesa per continuar treballant en el projecte “Parròquies
Amigues de la Infància”. Amb la signatura d’aquests 2 últims comuns, s’ha assolit la renovació de totes les 7 parròquies. Durant el mes de setembre i novembre del 2022, UNICEF Andorra ha realitzat 30 tallers a les escoles andorranes, per on han passat gairebé 600 alumnes, d’edats compreses entre 9 i 12 anys, dels diferents sistemes educatius.
El 2022 hem obert a Andorra una nova iniciativa, amb l’objectiu d’augmentar la implicació i el compromís de les escoles en la missió d’UNICEF. Dues escoles s’han adherit a aquesta iniciativa: el Col·legi Sant Ermengol d’Andorra la Vella i l’Escola Andorrana de segona ensenyança de Santa Coloma, d’Andorra la Vella.
L’1 de desembre del 2022, UNICEF Andorra i Andorra Recerca i Innovació van presentar noves dades de l’Observatori de la Infància.
El 8 de novembre es va presentar un estudi fet amb l’objectiu de disposar d’un diagnòstic actual de l’ús que fan els adolescents del Principat d’Andorra d’internet, les xarxes socials i, per extensió, de les TRIC (tecnologies per a la relació, la informació i la comunicació).
Aquesta recerca s’ha fet en col·laboració amb el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, Andorra Recerca i Innovació, la Universitat de Santiago de Compostel·la i el Consell General de Col·legis Professionals d’Enginyeria en Informàtica d’Espanya, i ha comptat amb el patrocini d’Andorra Telecom.
Del 9 de desembre al 15 de desembre del 2022, es va organitzar una nova edició de la Setmana de la Infància d’UNICEF amb Ràdio i Televisió d’Andorra. En aquesta 7a edició es va posar el focus en l’impacte de la tecnologia en l’adolescència. Relacions, riscos i oportunitats.
En l’edició del 2022 i sota el lema “Afavoreix la lactància materna: educar i recolzar”, UNICEF i l’OMS vam demanar als governs que destinin més recursos per protegir, promoure i donar suport a les polítiques i programes de lactància materna, especialment per a les famílies més vulnerables que viuen en entorns d’emergència.
Amb motiu del Dia Mundial de la Infància que se celebra cada 20 de novembre, es van dur a terme activitats per tot el món en el marc de la campanya #GoBLue. El Principat es va pintar i il·luminar de blau en solidaritat amb els nens i nenes més desfavorits i vulnerables. Vam recollir més de 70 activitats diferents.
En col·laboració amb la Unesco s’han realitzat tallers als alumnes de 3r d’ESO de l’escola andorrana de segona ensenyança d’Ordino i a l’escola Sagrada Família, sobre l’article 19 de la Convenció sobre els drets de l’infant: protecció contra la violència.
Per fomentar el coneixement dels ODS i la seva relació amb els drets de la infància hem dut a terme un taller sobre el canvi climàtic a la Biblioteca del Pas de Casa.
En el Dia Internacional contra el Bullying o l’Assetjament Escolar, 2 de maig del 2022, vam compartir a la nostra web la “Guia per a la prevenció de l’assetjament escolar” dirigida a joves, famílies i educadors.
Sota el títol “Com acompanyar emocionalment als nostres fills i filles” vam donar suport a l’equip de “Sumem per educar” del col·legi Sant Ermengol en aquesta xerrada per a promoure la salut mental dels adolescents.
També, durant el 2022, s’han signat els següents convenis:
Per commemorar el Dia Mundial de l’Alimentació es van organitzar 2 accions de sensibilització: un taller d’hort urbà i un concurs de receptes d’aprofitament.
Sota el paraigua d’aquest conveni, el COPSIA va participar en l’elaboració d’activitats didàctiques sobre educació emocional durant l’estiu 2022 i per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental (10 d’octubre) es va organitzar una jornada de sensibilització entorn les addiccions amb la participació del SAAS, l’AR+I, Projecte Vida, i el Dr. José María García Basterrechea.
Els recursos d’UNICEF Andorra provenen de les contribucions voluntàries, tant de ciutadans com del sector privat i administracions públiques.
L’any 2022 han estat de 518.376,33 €, distribuïts en un 92,28% procedent del sector privat (donants, socis, organitzacions i empreses) i el 7,72% restant de l’aportació de Govern.
El destí d’aquest ingressos estan repartits en:
Madagascar (projecte nou)
La vulnerabilitat de Madagascar al canvi climàtic està amenaçada pels sistemes insostenibles que hi ha actualment al país.
L’expansió dels sistemes d’energia sostenible a Madagascar serà fonamental per ajudar les comunitats a ser més resilients als efectes del canvi climàtic i pe construir un futur més verd per al país.
UNICEF treballa per accelerar el desplegament de sistemes d’aigua alimentats per energia solar a 20 pobles afectats per la sequera al Sud de
Madagascar.
L’impacte a llarg termini d’aquestes infraestructures serà significatiu. No només habilitarà més resiliència climàtic per a les comunitats afectades per la sequera i reduirà les emissions de carboni. Es crearan noves oportunitats
per a l’ocupació, com ara operacions i treballs de manteniment, donant suport a un nou innovador sector energètic dins del país.
Buthan (projecte tancat el 2022)
Els infants amb discapacitat continuen marginats per la manca de serveis professionals. Treballem per impulsar programes d’educació inclusiva per als infants amb discapacitats i en la creació d’escoles que recolzin aquests programes.
Afganistan (projecte nou)
UNICEF treballa per establir espais d’acollida per a les dones i les nenes a les comunitats locals. Sovint són l’únic lloc on les dones poden socialitzar, aprendre, rebre habilitats o obtenir suport legal i psicològic.
Dins del sector sanitari, donem suport a una atenció materna de qualitat. I, dins de la higiene, estem proporcionant informació i subministraments perquè les dones i les nenes puguin gestionar la seva salut i higiene menstrual.
Dins de la nutrició, estem proporcionant suplements vitamínics per prevenir l’anèmia entre les adolescents.
Per als infants de les zones més pobres i remotes de l’Afganistan, inscriure’s en el sistema d’educació formal pot ser un repte. I amb la decisió de les autoritats de retardar la tornada a l’escola per a les nenes des del grau 7 fins al grau 12, accedir a l’educació és encara més difícil per a les nenes. UNICEF ajuda a establir classes d’educació basades en la comunitat i proporciona material d’aprenentatge, així com formació per als professors.
Treballar amb líders comunitaris és una part central del nostre treball, per ajudar a promoure pautes de gènere positives. Es realitzen formacions sobre els drets de les dones i les nenes a acadèmics religiosos i sobre els impactes negatius de les pràctiques tradicionals nocives. Les sessions se centren en el matrimoni infantil i la violència de gènere.
UNICEF ha pilotat, amb gran èxit, la iniciativa “Xarxes d’Homes i Nens”, com a plataforma comunitària per promoure la igualtat de gènere, en particular el respecte cap a les dones.
Durant el 2022 posem èmfasi en la campanya, llençada immediatament després de l’esclat del conflicte d’Ucraïna , i que va comptar amb la col·laboració del Diari d’Andorra, El Periòdic d’Andorra i BONDIA, i l’empresa JECOM Disseny, el Comitè d’Andorra per l’UNICEF va aconseguir recaptar en els primers 100 dies un total de 79.110,85 €. Aquests fons han permès proporcionar accés a aigua potable, subministraments de salut i higiene i atenció psicosocial als infants i a les famílies d’Ucraïna.
La mobilització de recursos ha estat possible gràcies a la col·laboració amb persones i entitats. Empreses, particulars, clubs esportius, mitjans de comunicació, administracions públiques i ambaixadors, entre d’altres, són alguns dels aliats clau (consultar annex 1 ).
Alguns exemples han estat :
La presidenta d’UNICEF Andorra, la Marianela Vila Aristot, que ha accedit al càrrec durant el 2022, agraeix el suport i la solidaritat de tots els que han fet possible la tasca del Comitè durant el 2022.
Per consultar la memòria revisar el següent enllaç.
Prat de la Creu, 59-65, esc. B 4t 3
AD500 Andorra la Vella
Principat d’Andorra
© Copyright 2023 - Unicef
Deixa un comentari