RTVA i Unicef Andorra dediquen aquesta nova edició de la Setmana de la Infància a la Salut Mental
Unicef Andorra i Ràdio i Televisió d’Andorra es tornen a unir per donar visibilitat a situacions que afecten directament als infants i adolescents del nostre país. En aquesta 5a edició de la Setmana es posa el focus en la salut mental: entre el 10 i el 20% de tots els infants del món experimenta algun problema relacionat amb la salut mental. Gairebé la meitat dels nens i nenes amb problemes de salut mental els desenvolupa abans dels 14 anys i el suïcidi ja és la segona causa de mortalitat entre joves d’entre 15 i 29 anys.
Tots els programes de producció pròpia de RTVA del 30 de novembre al 4 de desembre parlaran de la Salut Mental i comptaran amb convidats que, des de diferents perspectives, posaran sobre la taula que una bona salut mental i el benestar psicosocial és essencial perquè els infants, adolescents, pares, cuidadors i comunitats prosperin.
Tot i que no disposem de les dades dels menors amb trastorns mentals diagnosticats per un metge al nostre país, a Espanya, l’any 2017, un 0,6% dels menors entre 0 i 14 anys van tenir un trastorn mental en els darrers 12 mesos diagnosticat per un metge. Les dades sobre Andorra que s’han pogut obtenir fan referència al nombre visites al Servei de Salut Mental, que van ser un total de 189 primeres visites de menors de 10 anys al Servei de Salut Mental durant l’any 2017 (que representen un 2,4% dels infants d’aquesta edat). La salut mental és un problema global, però segueix estigmatitzat i infra finançat en gairebé tots els països, rics o pobres.
L’actual pandèmia ha tret a la llum l’abast i la gravetat de la crisi global de salut mental i ha posat de manifest la necessitat d’actuar ara.
Iniciarem la 5a edició de la Setmana de la Infància el dilluns 30 de novembre, al programa “Ara i Aquí” amb la Marta Alberch, directora d’Unicef Andorra, que ens parlarà del “perquè” la salut mental s’ha convertit en una prioritat creixent per a UNICEF.
Dimarts 1 de desembre, el Xavier Albert, des de “Becaris”, comptarà amb la participació de l’Òscar Fernàndez, president del Col.legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra i l’Arnau López, psicòleg i membre del COPSIA, que exposaran les recomanacions de l’entitat al Pla de Salut Mental.
Durant el Pioshow de dimarts, els protagonistes entrevistaran a la Meritxell Ciria, psicòloga de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell, que respondrà a preguntes com: Què ha de fer un nen que no acaba d’estar content, l’amoïna alguna cosa, no acaba d’estar bé i no sap exactament què li passa?
Dimecres 2 de desembre, al programa “Ara i Aquí”, la psicòloga Mariona Buxó ens parlarà sobre la Teràpia de Regulació emocional en moments d’ansietat i incertesa i la Sissi Hinterreitner (esportista d’elit) compartirà la seva experiència personal durant la seva carrera esportiva.
Dijous 3 de desembre, en el programa “La Rèplica”, la Laura Massegú, entrevistarà a la Sara Garcia, psicòloga infanto-juvenil i membre de la junta del COPSIA, a la Sónia Bigordà de PsicoB i membre de la junta del COPSIA i a la Marta Alberch, directora d’Unicef Andorra. Tractaran les conseqüències del confinament en els infants i joves del país, amb dades actualitzades de l’Observatori de la Infància i de la pràctica clínica del COPSIA.
Divendres 4 de desembre, acomiadarem la setmana al programa “Ara i Aquí”, amb la Sara Garcia i el tema a tractar serà el perill de l’accés sense supervisió i il·limitat a les pantalles i les seves conseqüències en la salut mental dels més joves.
Aquest any també comptarem amb la participació dels alumnes de 4t d’Escola Andorrana de Segona Ensenyança d’Encamp, que ens faran arribar les seves inquietuds i dubtes sobre un tema que afecta el 20% dels adolescents a tot el món.
El professor Vikram Patel de Harvard ha citat que les primeres experiències adverses durant la infància són el motor principal d’una mala salut mental en la infància, l’adolescència i l’adultesa. La primera acció per promoure una bona salut mental i prevenir aquestes experiències és la promoció de relacions familiars saludables i curoses amb els infants. La segona és garantir que les escoles i les comunitats estiguin preparades per a detectar aquestes situacions i disposin de recursos per a donar suport als infants i joves que ho necessitin.
La nostra ambició és que cada nen i nena es beneficiï de relacions càlides, segures i solidàries durant tota la infància i l’adolescència, i ajudar-los a prevenir, respondre i recuperar-se de la violència soferta, i promoure una bona salut mental.
Deixa un comentari